luni, 19 mai 2008

cine mai vrea un bec?


stiti deja, camera noastra era dotata cu un modul. un modul a carui usa nu se inchidea niciodata. modulul era dotat cu un fasung, in mijloc, in care domnea foarte rar un bec.

cand esti student si nu ai bani, vrei sa economisesti din orice. de aceea renunti sa mai cumperi obiectele care nu iti folosesc strict tie, cum ar fi becuri, deodorant wc, saci pentru cosurile de gunoi de pe hol, etc. nu cumperi becuri, de pilda, n-ai! si daca n-ai, nu te vezi in oglinda ciobita de pe modul, pentru ca modulul nu are sursa de iluminare naturala, iar usile de la camera nu au supralumina. nu te vezi in oglinda, pleci nepieptanata. pleci nepieptanata, nu-i asha grav, dar daca pleci cu rimelul insirat pe sub ochi, s-ar putea sa trezesti suspiciuni prin tramvai.

prin urmare eu, din putinii mei bani, aprovizionam modulul cu becuri. becuri chioare, cele mai ieftine, cele mai proaste, dar suficiente cat sa-ti vezi moaca adormita in oglinda.

alti colegi din camin nu se indurau sa faca asha o risipa de bani si se aprovizionau de la modulele mai bine echipate. pana m-am prins eu, a trecut ceva timp. seara puneam bec, dimineata ma chioram bezmetica in oglinda, fara sa pricep ce se intampla. aveam o oglinda in camera, din aceea veche, cu ciucurasi rosii in garurile in care intra sfoara pentru agatzat. dar era buna la nevoie. problema cea mai mare era ca daca aveai obiceiul sa citesti pe wc, trebuia sa-ti iei ceva ajutator, gen telefon pe post de lanterna pentru paginile rasfoite.

becurile dispareau ca prin minune numai noaptea, cand toata lumea dormea. niciodata nu auzeam. eram convinsa ca baietzii de la etajele superioare faceau asta, pentru ca ei aveau tot timpul becuri pe module (dar nu aveau oglinzi, dar la ce le trebuia? ei oricum nu se machiau). dar cum hotzul neprins este negustor cinstit, nu puteam sa acuz pana nu prindeam faptashul.

intr-o seara m-am hotarat: in noaptea asta prin hotzul. mi-am facut o cafelutza si m-am pus cu scaunelul langa usa, ca sa aud cea mai mica miscare.
pe la 1 noaptea am auzit pasi pe modul. am iesit de indata, inarmata cu mult curaj. ha, te-am prins! :( era o colega de modul. s-a speriat biata fata de ochii mei cat cepele si parul meu zbarlit. si mai ales viteza cu care am deschis. s-a uitat buimaca la mine, fara sa inteleaga de ce nu dorm.

n-am renuntzat. m-am scuzat pueril: "credeam ca furi becuri!" si m-am asezat cuminte pe scaun, in spatele usii. cred ca am atzipit un pic. m-am trezit amortzita pe la 3. ma duc la wc si ma culc, mi-am zis. da-le incolo de becuri. cand am deschis usa la camera, surpriza: modulul era in bezna. ahhhaaaa, deci, chiar vretzi sa va prind. nu-mi scapatzi! am scotocit bezmetica in sertarul in care tzineam becurile. am scos scaunul pe modul si m-am cocotzat pe el, sub locul becului. cu telefonul in mana ca sa ma lumineze, am insurubat noul bec. mergea. era din nou lumina.

mi-am pus o perna pe scaun si am asteptat. n-a trecut mult timp. vreo jumatate de ora. am auzit iar pasi. am stat un pic ca sa prind hotzul cu rata-n gura. cand am iesit, era deja prea tarziu. doamne, cata viteza! am iesit repede pe holul mare. si surpriza: doua fete au intrat chicotind in modulul alaturat, care era la distanta de vreo 20 m de al nostru. m-am gandit daca e cazul sa ma duc la ele. m-am razgandit. daca nimeresc la camera vecina si le trezesc pe cele nevinovate?

am scotocit iar in sertar cu grija sa nu fac zgomot. am scos iar scaunul, am luminat iar cu telefonul, am montat un alt bec. nou-noutz. scos din cutia lui gaurita pe ambele partzi. iar lumina.

nu m-am mai pus pe scaun in camera. m-am pus in camarutza in care era wc-ul, ca sa fiue mai aproape. m-am asezat pe capacul wc-ului si am asteptat cuminte, cu barbia in maini...

dupa ceva timp au venit. aproape le-am simtit, pentru ca ele paseau cu mult mai multa grija. am deschis imediat usa. le-am prins in flagrant. au fugit repede, inainte de a pune mana pe ele. radeau, bineinteles. am intrat in modul lor si le-am strigat: daca va prind, va rup picioarele. am plecat nervoasa si m-am varat in pat. macar nu-l furasera si pe asta.

la 8 cand m-am trezit nu mai aveam bec pe modul.

in ziua aia a venit fratele meu pe la mine. i-am povestit cu ochii carpitzi ce am patit. mi-a zis: "lasa, fata, ca-ti dau eu cate becuri vrei. i le aduce unu' lu' chioru' (chioru' era un coleg poreclit asha pt ca purta ochelari; i se mai zicea si orbu'). le ia de la altzii. avem pe putin 50 de becuri"

"cummm? alea sunt becurile mele!" nuuu, zice frati-meu. le fura din caminul 2.

avea dreptate. mie mi le furau fetele de la modulul celalalt. ele insa le vindeau la jum de pret in caminul de baieti. iar de la aia le fura unul din caminul nostru. care le dadea apoi pe cate o tigara la doritori. mi-a adus un brat de becuri. le-am pus frumos in sertar.

am continuat sa montez becuri, ca sa vad cand se satura fetele de furat.

nu s-au oprit pana la sfarsitul semestrului. eu puneam, ele furau, le dadeau mai departe si in final ajungeau tot la mine. am umplut doua sertare cu becuri.

mai vrea cineva un bec?

p.s. n-am aflat niciodata cine e faptasul. n-am reusit sa le prind pe caprele alea. erau experte. si niciodata nu le-am vazut ziua prin camin. ca le-as fi recunoscut. cand m-am dus ziua la cele doua camere din modulul alaturat, mi-au raspuns la ambele camere niste tocilare. pareau nevinovate. am renuntat sa mai pandesc. in definitiv aveam becuri sa-mi pun si-n cap.

19 comentarii:

  1. Nu, colegele acelea nu erau experte în furat. Era nevoie de un pic mai multă imaginaţie pentru a le prinde. Se putea fixa becul cu "superglue", se putea marca becul, se putea proteja cu sârmă trainică, se putea pune un afiş cu textul: "Atenţie! Bec marcat, supravegheat etc.!" Atunci nu l-ar mai fi luat în cinci secunde. Le-ar fi trebuit minute, zeci de minute... Povestirea rămâne simpatică, datorită inabilităţii dv. inocente de a răpune găinarii...

    RăspundețiȘtergere
  2. @m.g. bine ai venit. bineinteles ca se puteau face multe. inclusiv sa ma duc la politie sau la administratie. dar nu asta era scopul vroiam sa le paruiesc personal :)) glumesc.

    am luat-o ca pe o intamplare amuzanta din camin, asha cum am luat multe altele. o sa revin cu alte patzanii haioase din viata mea de caminista. chiar daca risc povestindu-le sa par un pic prostutza, sau inocenta in eficienta mea de a rapune gainariile, cum spui tu.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu pe bec puneam ceva murdarie, iaurt etc.,..pe undeva pe acolo...sa se sature alea ;-)))) lool

    sau superglue cum zise cineva mai sus :))))

    mi-a placut gratuilarea "capre"...am ras, doamneeee......!!! le si vedeam, cu moaca din aia cu breton caprit, picioroange, lool!

    RăspundețiȘtergere
  4. @jamilla: he he. chiar ca picioroange. cand furau becul, se cocotzau una pe alta ca sa ajunga la comoara. m-am gandit si eu sa le pun ceva pe bec, dar vroiam sa vad pana unde merg cu nesimtzirea. m-am gandit chiar sa le fac o smecherie sa le curentez un pic. mi-a fost frica sa nu dau in alte alea. ele au mers pana-n panzele albe :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, dar urat din partea lor, totusi...tine de educatie, zic eu
    reginuto,. un offtopic: cum fac eu la mine, sa arhivez postarile (nu in stanga, inde is titlurile frumos insirate una sub alta) ci in pagina...adica sa mi apara pagina 1, pagina doi...stii tu...sau ceva genul older entries dedesubt...ca ma gandesc, peste o luna doua, o sa am pagina cat o zi de post, cu toate articolele in ea... cu tot textul afisat...grrr...ma streseaza asta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Că tot spune jamilla offtopic, vă spun şi eu: de ce nu scoateţi roşul acela din ochişorii pe care ni-i înfăţişează fotografia principală? E păcat de ei!

    RăspundețiȘtergere
  7. ehhhh...
    afaceri in camin
    ce viata....

    RăspundețiȘtergere
  8. @jamilla: o sa ma uit maine dim (ca acum mi se inchid ochii de somn) si o sa-ti spun cum se face. e ceva din setarile de postare

    @m.g. o sa-i albesc un pic. promit. multumesc de observatie. si daca tot veni vorba, o sa revin si cu o intamplare hazlie despre "ochii rosii"

    @micutzu: mda, afaceri de camin. mulzti faceau bai frumosi cu tot felul de afacerutze, dar erau mana-n mana cu politzia si administratora. am si pt asta o povestioara. sper sa nu le uit, ca tot promit, promit si pana scriu, uit patzaniile. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Dar nu trebuie albiţi! Există un program care scoate acel roşu. Dacă ai un e-mail, trimit eu fotografia fără ochi roşii...

    RăspundețiȘtergere
  10. reginutzo, s anu ma uiti, da? cu setarile alea afurisite...si vreau sa mi spui unde sau cum adaug si eu treaba cu esti al enspelea vizitator pe blog ;-) lool, fur si eu meserie de la tine ;-) somnic usor!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. ps: Reginuto, las-o incolo de albit...sincer mie imi plac fotografiile... la calcul asta al meu, nu s ep[rea vede cu rosu, deci nu inteleg! acum daca asa a iesit poza ... parca e mai spontan asa, fara prelucrari. Ochii sunt superbi oricum.

    RăspundețiȘtergere
  12. @m.g.
    gata, s-a rezolvat cu roseatza ochilor ;)
    @jammila:

    tablou de bord / setari / formatare / primul rand de sus unde scrie "afiseaza" iti treci cate articole vrei pe pagina. eu am pus 500 (maxim cate pot fi afisate)

    RăspundețiȘtergere
  13. reginuto, m-am inregoistrat la counter aia, si mi-am bagat codul ala la java script etc...mi-a iesit in pagina, dar cu cifra 100, pe undeva am gresit eu, si din cateva am vazut la vizualizari profile, sunt mai multi vizitatori (nu neaparat unici), in jur de 1100 si nu stiam sa schimb sau sa setez... nu m-au mai lasat aia pe site, ca eram deja inregistrata sau ceva d egenul...asa ca am scos elementuld e pagina, m-am enervat ;-) trebuie inca s ama obisnuiesc cu din astea ;-)

    RăspundețiȘtergere
  14. Reginuto, inca o intrebare si te las in pace: este posibil sa scrie cineva un comentariu la mine, si pana sa vad eu acel comentariu, sa-l stearga iar eu cand ma loghez in blog, sa mi apara: comentariu sters (a fost inlaturat de autorul sau)? nu prea priceop treaba asta, ca doar eu stiu parola la mine etc, si credeam k numai eu am control la comentarii. Sunt noua pe blog, inca am de invatat.

    RăspundețiȘtergere
  15. @jamm:

    counterul iti inregistreaza vizitatorii din momentul in care l-ai instalat. nu poate contoriza ce a fost.

    legat de comentariu sters, cred ca poti sterge doar tu. ori mai stie cineva parola ta, ori nu sunt eu bine informata.

    mai exista o adresa unde poti incerca o alta contorizare, dar va incepe sa numere tot din ziua instalarii.

    http://www.histats.com

    RăspundețiȘtergere
  16. pai scrie sa nu uiti sa scrii

    RăspundețiȘtergere
  17. fenomenale povestirile din camin! am ras cu lacrimi :))

    RăspundețiȘtergere
  18. @brontozaurel: bine ai venit. te mai astept, o sa revin cu povestioare noi din viata mea de caminista

    RăspundețiȘtergere
  19. :))
    credeam ca furi becu'
    :)))am lesinat de ras la povestea asta

    RăspundețiȘtergere

Comentariul tău este important pentru mine!